Modele și metode ale științelor aplicate
Proiect Metodologic
Programul are ca obiectiv să includă o gamă largă de modele și metode ale științelor aplicate într-o singură lucrare cu scopul de a ajunge pe masa de lucru a practicienilor investigației criminale.
Ideea realizării și dezvoltării în viitor a programului ne sugerează posibilitatea organizării unor mese de lucru, cu ambianță de studiu, oferite cercetătorilor, cadrelor didactice universitare și studenților ce elaborează lucrări de licență, disertație și doctorat.
Masa de lucru organizată pe principiile identificării criminale poate fi amenajată în spațiile fondurilor de cercetare și arhivistice aparținând centrelor de cercetare aplicativă din cadrul universităților, a celor din unitățile de poliție criminală, parchetelor, instanțelor de judecată, unităților penitenciare, birourilor și societăților de avocatură.
Prezența în aceste spatii facilitează: familiarizarea cu domeniul de cercetare și terminologia de specialitate; stabilirea titlului și discutarea abordării părții de cercetare aplicată; selectarea datelor relevante pentru realizarea studiului de caz și expunerea modelelor și metodelor științelor aplicate în pagini enciclopedice.
Proiecte în cadrul programului
Identificarea unui câmp criminal
Reconstrucția scenei unei crime
Vizibilitatea programului
16-17 Mai 2024,Constanța, România
Prezentare Vol. I - Aspecte doctrinare.
Universitatea București-Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” din Constanța-Facultatea de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj Napoca- Facultatea de Drept:au acordat Diploma HONORIS CAUSA „pentru meritul în creșterea științei și păstrarea sufletului prin dreptate și adevăr”
Prezentare Vol. I
Prezentare Vol. I și ediția de lucru a Vol. II
24-27 octombrie 2024, Iași, România
Vol. II ediție de lucru, redactare in limba engleza si predarea către Consiliul Stiintific (20 exemplare)
Presedinta Balkan Academy of Forensic Sciences, prof. Ersi Kalfoglou,(Turcia) și prof. univ.dr. Călin Scripcaru, președinte al Societății de Medicină Legală din România.
Prof. univ. dr. Călin Scripcaru
Prof. univ. dr. Eftenie Valentin
Vol. I și II prezentare principială
Prof. univ. dr. Gheorghe Popa
Prof. univ. dr. Petre Buneci
Prof. univ. dr. Tudorel Butoi
Dr. ing. chim. Maria-Georgeta Stoian
Dr. Olga Cataragă
Lucrările de absolvire perspectivă a realizării paginilor enciclopedice
Implicarea centrului în susținerea programului
Note
2 “Investigarea științifică a infracțiunilor de omor rămase cu autori necunoscuți”, Ed. Național 2000; Logica cercetării criminale Ed. PrintEuro 2002; Studii de criminologie aplicata Introducere în interpretarea fenomenologică a urmelor, Ed. Alma Mater, Cluj 2004; Expertiza criminalistică mijloc de probă și identificare Ed.ERA 2007; Tratat practic de psihocriminalistică, Ed. Universul Juridic 2011; Criminologie, teorii fundamentale și cercetare aplicativă, Ed. Universul Juridic 2012; Știința Investigației criminale – Teoria argumentării și gândire critică (Vol. I Teorie Generală și procedura investigației criminale; Vol II Reconstrucția scenei unei crime, Ed. Pro Universitaria 2019; Vol III Semantica și psihanaliza mijloacelor de proba, Ed. Rafet 2022); Enciclopedia investigației criminale Vol. I Aspecte doctrinare, Ed. Investigația Criminală E.S. 2024; Enciclopedia investigației criminale, Vol. II Adevăruri clare, evidente și disticte” Ediție de lucru Ed. Investigația Criminală E.S. 2025.
Manuale de specialitate: criminalistica; medicina legala; psihologie; sociologie; criminologie; matematica; fizica; biomecanica; drept penal si civil, dicționare… (o biblioteca de investigații criminale)
Colecție lucrări de licență și masterat.