Enciclopedia investigației criminale

Modele și metode ale științelor aplicate

Proiect Metodologic

Programul are ca obiectiv să includă o gamă largă de modele și metode ale științelor aplicate într-o singură lucrare cu scopul de a ajunge pe masa de lucru a practicienilor investigației criminale.

Ideea realizării și dezvoltării în viitor a programului ne sugerează posibilitatea organizării unor mese de lucru, cu ambianță de studiu, oferite cercetătorilor, cadrelor didactice universitare și studenților ce elaborează lucrări de licență, disertație și doctorat.

Masa de lucru organizată pe principiile identificării criminale poate fi amenajată în spațiile fondurilor de cercetare și arhivistice aparținând centrelor de cercetare aplicativă din cadrul universităților, a celor din unitățile de poliție criminală, parchetelor, instanțelor de judecată, unităților penitenciare, birourilor și societăților de avocatură.

Prezența în aceste spatii facilitează: familiarizarea cu domeniul de cercetare și terminologia de specialitate; stabilirea titlului și discutarea abordării părții de cercetare aplicată; selectarea datelor relevante pentru realizarea studiului de caz și expunerea modelelor și metodelor științelor aplicate în pagini enciclopedice.

Proiecte în cadrul programului

Titluri lucrări [1]
Pledoarie pentru o filosofie a investigației criminale” (investigației și procedurii sale). Studiul întrebărilor investigației criminale sau drumul de la ipoteză la teză (drumul către adevăruri clare, evidente și distincte).
Identificarea unui câmp criminal
Vizează verificarea și valorificarea mijloacelor de fixare a rezultatelor cercetării la fața locului și punerea în acord a concluziilor provizorii. Răspunde la întrebările descoperirii (7+4) în vederea departajării acțiunii criminale de aparență simulare sau accidentalitate.
Reconstrucția scenei unei crime
Se realizează pe baza observării exploratorii a urmelor (materiale și ideale) în scopul de a transfera realității obiective sistemul structural funcțional de acte prin care s-a intervenit în ordinea fenomenelor (naturale, sociale sau ideale). Rezultatele se consemnează într-un model ipotetico-deductiv ce indică ordinea momentelor acțiunii (filmul acțional) ce tinde să implice capacitatea imaginativă pentru cunoașterea ansamblului de însușiri esențiale, aptitudinale, specifice şi psihomorale ale făptuitorului.
Aducerea la suprafață a adevărurilor necunoscute sau ascunse urmare a limpezirii sensului cuvintelor și a identificării stărilor de spirit. Privește studierea scrierii și vorbirii persoanelor care au notificat înscrisuri investigative și a celor ce au făcut depoziții.
Identificarea elementelor modului de operare și valorificarea acestora. Urmând cu preciziune iter criminus, stabilind cu exactitate modus operandi şi sesizând punctum saliens înseamnă că am definit o operaţiune şi am adunat toate elementele în vederea descoperirii autorului necunoscut după modul caracteristic în care a operat.
Reprezentarea făptuitorului necunoscut prin realizarea portretului schiță conform trăsăturilor sale reale, (redarea ușoarei tensiuni a mușchilor sau excitației acestora) . Notificarea reperelor identificatoare (psihiatrice, psihologice și sociologice). Portretului schiță i se adaugă o serie de valori identificatoare care să lege imaginea cu un anume individ (cum arată fizic, care sunt punctele caracteristice, cum este, cum poate fi cunoscut, unde poate fi găsit (în mediile criminale, sociale, profesionale).
1. Arhiva identificării criminale – dosare și sinteze ale cauzelor cu autori cunoscuți și autori necunoscuți.
2. Biblioteca identificării criminale – spațiu cu ambianță de studiu, carți de specialitate din toate domeniile științelor ce se lasă atrase în investigația criminală.

Vizibilitatea programului

A-III-a Conferință Internațională de Criminalistică „EMILIAN STANCU”

16-17 Mai 2024,Constanța, România

Prezentare Vol. I - Aspecte doctrinare.

Universitatea București-Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” din Constanța-Facultatea de Drept, Universitatea „Babes-Bolyai” Cluj Napoca- Facultatea de Drept:au acordat Diploma HONORIS CAUSA „pentru meritul în creșterea științei și păstrarea sufletului prin dreptate și adevăr” 

Asentiment de susținere și colaborare:
Conf. univ. dr. Petruț Ciobanu
Conf. univ. dr. habil. Sorin Alămoreanu
Prof.univ.dr. Vasile Drăghici
Universitatea Romano Americană Universitatea „Babes-Bolyai”

Prezentare Vol. I 

Prof. univ.dr. Florin Sandu – prefața Vol I
Conf. univ. dr. habil. Sorin Alămoreanu – postfața
Colocviile absolvenților Academiei de Politie promotia 1974 și Clubul ofițerilor de poliție criminală Rm. Sărat

Prezentare Vol. I și ediția de lucru a Vol. II

Asentiment de susținere și colaborare
Cea de-a 15a întâlnire științifică anuală a Balkan Academy of Forensic Sciences

24-27 octombrie 2024, Iași, România

Vol. II ediție de lucru, redactare in limba engleza si predarea către Consiliul Stiintific (20 exemplare)

Acceptă prezentarea orală a Vol. II – Asentiment de susținere (cu felicitări) prin vocile:
Presedinta Balkan Academy of Forensic Sciences, prof. Ersi Kalfoglou,(Turcia) și prof. univ.dr. Călin Scripcaru, președinte al Societății de Medicină Legală din România.
Invitație la cea de-a 16 a întâlnire științifică anuală a Balkan Academy of Forensic Sciences, octombrie 2025, Tirana, Albania
Acceptarea centrului de cercetari în comunitatea buletinuli informativ al Academiei Balcanice de Științe Legale (BAFS)
Societatea de Medicină Legală din România
Consultanți Vol. II
Prof. univ. dr. Călin Scripcaru
Prof. univ. dr. Eftenie Valentin
Asociaţia Criminaliştilor din România și Centrul Național de Expertize Judiciare Chișinău, Rep. Moldova

Vol. I și II prezentare principială

Susținere principială – Consultanți
Prof. univ. dr. Gheorghe Popa
Prof. univ. dr. Petre Buneci
Prof. univ. dr. Tudorel Butoi
Dr. ing. chim. Maria-Georgeta Stoian
Dr. Olga Cataragă

Lucrările de absolvire perspectivă a realizării paginilor enciclopedice

În vederea realizării programului “Enciclopedia Investigației Criminale” Centru de Cercetări Aplicate în Investigații Criminale din Rm. Sărat oferă studenților asistență de specialitate pentru realizarea părții de ceretare aplicativă a lucrări de licență, masterat și doctorat, astfel:
Studenții, înscriși în programe axate pe cercetare științifică aplicativă, procură (potrivit legii) și propun coordonatorului lucrări cazul (cazurile) ce urmează a fi supus cercetării aplicative.
Coordonatorul lucrării materializază acordul sau în cuprinsul planului de cercetare care va fi prezentat Centrului de Cercetari în vederea acordării asistenței de specialitate în domeniile descoperirii adevărurilor necunoscute sau ascunse, respectiv: identificarea cămpului criminal; reconstrucțiea scenei crimei; semantica și psihanaliza mijloacelor de probă; identificarea modului de operare; realizarea portretisticii de identificare, organizarea și funcționarea bazelor de date privind identificărea criminală.
Partea de cercetare aplicativă a lucrării (licență, masterat, doctorat), va fi transpusă în pagini enciclopedice ce vor fi publicate sub semnatura cadrelor universitare, a studenților și îngrijirea Editurii „Investigația Criminală E.S.”
De bună seamă, Centrele de Cercetare Aplicativă de la nivelul Universităţilor vor fi preocupate pentru a acorda asistență studenților. Astfel numărul lucrărilor, diversitatea modelelor și metodelor științifice aplicate va asigura accelerarea procesuli de realizare a volumelor enciclopedice și pe această cale a “Bibliotecii Investigatiei Criminale”.

Implicarea centrului în susținerea programului

Adresându-ne oamenilor de ştiinţă din structura academică, cercetătorilor, cadrelor didactice universitare, doctoranzilor, masteranzilor, studenţilor şi nu în ultimul rând practicienilor în investigații criminale, raspundem la întrebarea: cum înțelegem să susținem inițiativa ?
Rânduim, în spațiul web (www.psihocriminalistica.ro) pagini enciclopedice desprinse din fondul nostru de cercetare aplicativa, corespunzator celor 7 proiecte – titluri lucrari, precum si pagini așteptate de la cei la care ne adresăm. Așteptăm și trimitem pagini și volume enciclopedice pentru a fi așezate în rafturile bibliotecilor de investigatii criminale, acolo unde au fost deja organizate, sprijinim organizarea unor noi biblioteci, ne implicam în organizarea fondurilor arhivistice pe principiile identificării criminale. (fonduri ale politiei, parchetului, instanțelor de judecata, birourilor și societăților de avocatură)
Fondul de cercetare și arhiva cauzelor ce au facut obiectul cercetarilor aplicate, alaturi de fondul de carte de specialitae, le organizam într-o bibliotecă destinată învățării informale (format fizic și electronic)
Gazduim programe de studii organizate de entități acadenice în afara locației de bază (extensi academice reglementate de Legii Educației Naționale.) Organizam stagii de practică axate pe consultanța. Legea nr. 258/2007 privind practica elevilor şi studenţilor, Art. 3 (2). Parteneriat de practica axat pe elaborarea și redactarea partii practice a lucrărilor de licență, disertație și doctorat.
Initiem si derulam programe de învățare informală vizand: atestarea capacității de a desfășura activități de cercetare științifică. Legea Nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, și validarea rezultatelor învățării pentru specializarea “analist în investigații criminale” Clasificarea ocupatiilor din Romania. COR 242224.
Dispunem de spații de învățământ si utilități (mijloace informatice și de comunicare, aparatură de multiplicare și proiecție). Avem înregistrată la Biblioteca Natională a Romaniei editura „Investigația Criminală E.S.” și Revista Româna de Psihocriminalistică.
Note
1 Titlul lucrării (licența, masterat, doctorat) compus din denumirea proiectului (Ex. Reconstrucția scenei unei crime) și denumirea acțiunii criminale supusă cercetării aplicative (Ex. Acțiunea „Precupeții vechi”). Reconstrucția scenei unei crime – Acțiunea „Precupeții vechi”; Reconstrucția scenei unei crime – Acțiunea “Pădurea Căprița”; Reconstrucția scenei unei crime – Acțiunea “Sindicalistul” s.a.m.d.

2 “Investigarea științifică a infracțiunilor de omor rămase cu autori necunoscuți”, Ed. Național 2000; Logica cercetării criminale Ed. PrintEuro 2002; Studii de criminologie aplicata Introducere în interpretarea fenomenologică a urmelor, Ed. Alma Mater, Cluj 2004; Expertiza criminalistică mijloc de probă și identificare Ed.ERA 2007; Tratat practic de psihocriminalistică, Ed. Universul Juridic 2011; Criminologie, teorii fundamentale și cercetare aplicativă, Ed. Universul Juridic 2012; Știința Investigației criminale – Teoria argumentării și gândire critică (Vol. I Teorie Generală și procedura investigației criminale; Vol II Reconstrucția scenei unei crime, Ed. Pro Universitaria 2019; Vol III Semantica și psihanaliza mijloacelor de proba, Ed. Rafet 2022); Enciclopedia investigației criminale Vol. I Aspecte doctrinare, Ed. Investigația Criminală E.S. 2024; Enciclopedia investigației criminale, Vol. II Adevăruri clare, evidente și disticte” Ediție de lucru Ed. Investigația Criminală E.S. 2025.

Manuale de specialitate: criminalistica; medicina legala; psihologie; sociologie; criminologie; matematica; fizica; biomecanica; drept penal si civil, dicționare… (o biblioteca de investigații criminale)

Colecție lucrări de licență și masterat.